Kociołki żeliwne i czas spędzony przy ognisku zyskuje inny wymiar

Kociołki żeliwne i czas spędzony przy ognisku zyskuje inny wymiar

Published : 07. maja 2024 r.

Kociołek myśliwski – umilacz wieczornych spotkań

Ognisko – to wspaniałe miejsce, gdzie spotykamy się z najbliższymi, by podzielić się nowinkami z codziennego życia, wspomnieniami z dawnych lat, a także rozkoszować się ciepłem i aromatycznymi smakami. Jeśli lubisz takie spotkania w plenerze potrzebne będzie naczynie, które pomieści te aromatyczne dania, a jednocześnie wytrzyma polowe warunki biwakowania. Tym naczyniem jest niezastąpiony kociołek myśliwski żeliwny. W naszej ofercie to powszechnie znany kociołek żeliwny Woody. Wspólne gotowanie nad ogniskiem stanie się jeszcze bardziej emocjonujące! Kociołek myśliwski to tradycja i prostota, siła skupiona na metalu. Przypomina o korzeniach i czasach, w których żyli nasi praprzodkowie. Spotkania przy ognisku gruntowały i zacieśniały ludzkie więzi, a tradycje były tam przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Kociołek żeliwny, myśliwski – najważniejsze cechy

  • Solidny materiał: Żeliwo to jeden z najlepszych materiałów, dzięki któremu gotowanie na świeżym powietrzu nie będzie nikomu straszne. Naczynia z niego wykonane są bardzo trwałe, solidne, a przede wszystkim żaroodporne. Jest to twardy materiał, który z trudem się wyszczerbia i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, a jednocześnie jest bardzo łatwy w utrzymaniu i czyszczeniu.
  • Długotrwałe ciepło: Kociołek żeliwny na ognisko równomiernie się rozgrzewa i rozprowadza ciepło, sprawiając, że potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Grube dno kociołka powoduje, że wysoka temperatura utrzymuje się długie godziny, a przygotowane dania są ciągle ciepłe.
  • Pojemność: Naczynie może mieć różne pojemności, najbardziej popularne zaczynają się od 4 litrów, ale są też dużo większe, które pomieszczą nawet ponad 15 litrów. Takie pojemności pozwolą na przygotowanie posiłków dla wielu osób, od 8 do ponad 15 smakoszy. Jego wybór zależy od indywidualnych preferencji – zależy czy organizujesz takie spotkania samotnie czy w większej grupie i na jak długo planujesz biwakowanie. Trzeba mieć także na uwadze, że żeliwo jest dość ciężkie, te jedne z mniejszych o pojemności 5 litrów potrafią ważyć nawet 9kg.
  • Urozmaicone gotowanie: Kociołki myśliwskie to idealny sposób, by rozszerzyć kubki smakowe podczas rodzinnych spotkań, nie tylko o dania grillowe, ale także serwując gościom dania jednogarnkowe, typu gulasz z ogniska, zupę czy duszone mięso. Dzięki długiemu gotowaniu na ogniu potrawy zyskują nowy wymiar i smak, a dzięki zastosowaniu ognia nie potrzebny jest prąd czy gaz. Dodatkowo nie trzeba non stop zaglądać i mieszać potrawy, ponieważ powłoka nie powoduje przypaleń. Potrawy robią się praktycznie same.
  • Lato i zima: kociołki myśliwskie ze względu na to, że długo utrzymują ciepło można wykorzystać nie tylko w letnie dni i wieczory, ale także na jesienne i zimowe spotkania przy ognisku. Kociołek z ogniskiem pozwolą się rozgrzać przy wieczornym chłodzie, a jednocześnie przygotowane dania będą ciągle ciepłe i rozgrzewające.

Który wybrać – kociołek żeliwny surowy czy emaliowany?

Biwakowanie, piknikowanie to najlepsze formy wypoczynku ze znajomymi i rodziną na świeżym powietrzu. Urozmaiceniem tych spotkań są potrawy, które można przygotować w kociołku węgierskim. Jednak zanim zdecydujemy się na jego kupno warto zastanowić się nad tym, który rodzaj wybrać, czy kociołek żeliwny surowy czy emaliowany? Odpowiadamy!

Kociołki żeliwne cieszą się największą popularnością ze względu na materiał wykonania i jego trwałość. A dodatkowo ich składnikami jest żelazo i węgiel, które również pozytywnie wpływają na jakość przygotowanych dań. W trakcie gotowania nie wydzielają szkodliwych substancji, ale podczas gotowania z naczynia wytrąca się niewielka ilość żelaza, które wzbogaca posiłek o zdrowy pierwiastek. Poniżej krótkie porównanie najważniejszych cech kociołków żeliwnych surowych i emaliowanych.

Kociołki żeliwne surowe Kociołki żeliwne emaliowane
  • Trwałe i uniwersalne
  • Można w nim gotować, dusić i smażyć
  • Szybsze gotowanie, dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła
  • Przed pierwszym użyciem wymagają procesu wypalania i olejowania
  • Żeliwo może wchodzić w reakcje z kwaśnymi potrawami
  • Bardziej podatne na korozję (aby uniknąć trzeba dobrze suszyć po każdym użytkowaniu i myciu)
  • Chłoną zapachy – potrawy mogą przenikać poprzednimi potrawami
  • Tańsze niż z powłoką emaliowaną
  • Przykład: kociołek żeliwny Woody 10l firmy 4iQ
  • Wytrzymałe, solidne i uniwersalne
  • Wysoki stopień odporności na ścieranie
  • Równomierne rozprowadzanie ciepła
  • Pokryte specjalną emalią, która jest odporna na wysokie temperatury, a do tego zapobiega przywieraniu potraw do dna
  • Dzięki emalii dużo łatwiej utrzymać w czystości (można użyć detergentów do mycia)
  • Emalia chroni przed przenikaniem zapachów
  • Brak konieczności przeprowadzenia procesu wypalania i olejowania przed pierwszym użyciem – wystarczy dobrze wytrzeć
  • Przykład: kociołek żeliwny Woody 5l lub 8l firmy 4iQ

Bez względu na wybór kociołka ważne jest to, że oba cechują się długowiecznością – odpowiednio pielęgnowane przetrwają wiele pokoleń, a tym samym stworzą ogniskową tradycję rodzinną. Nie mniej zdecydowanie lepszym wyborem okazuje się wybór kociołka żeliwnego z powłoką emaliowaną. Choć są nieco droższe niż kociołki surowe to jakość idzie w parze z ceną i wytrzymałością na długie lata. Kociołki emaliowane nie wymagają tylu zabiegów impregnacyjnych, są łatwiejsze w czyszczeniu, ale potrawy smakują tak samo dobrze. Nie mniej kociołki żeliwne surowe mają swój urok i są nierzadko wybierane na polowe biesiadowanie. Co więcej oba rodzaje kociołków cechują się dużą wagą, co zmniejsza ryzyko jego potrącenia, przewrócenia i wylania się gotującej potrawy.

Jak używać i dbać o kociołki?

Kociołek na ogień powinien być ustawiony na płaskim, osłoniętym od wiatru terenie. Kociołka nie można używać w pomieszczeniach ani namiotach. Najlepszym opałem przeznaczonym do podgrzewania kociołka jest suche drewno lub brykiet. Do gotowania powinno używać się przyborów wykonanych z drewna lub silikonu, aby nie uszkodzić powierzchni kociołka.

By kociołek węgierski wytrzymał jak najdłuższe lata trzeba o niego dbać, tak by nie zardzewiał. Niestety mycie w zmywarce nie jest dozwolone, a mycie ręczne niestety uciążliwe ze względu na wagę produktu. Nie mniej przed pierwszym użyciem kociołek żeliwny surowy (nie dotyczy to kociołków emaliowanych) należy umyć ciepłą wodą z płynem do naczyń, osuszyć i wypalić na ogniu. Następnie posmarować olejem wewnątrz i zewnątrz. Proces oliwienia najlepiej jest wykonywać po każdym użyciu kociołka. Dzięki temu procesowi zapobiegamy przywieraniu dań do dna. Ważną informacją jest także to, że do gorącego kociołka nie wolno wlewać zimnej wody, ponieważ grozi to jego pęknięciem.

Podczas używania kociołków trzeba zachować wszelkie środki ostrożności i używać rękawic ochronnych – powierzchnia kociołka mocno się nagrzewa, osiągając bardzo wysokie temperatury grożące poparzeniem. Najlepszym miejscem na przechowywanie tego produktu będzie miejsce suche i przewiewne, takie by nie dostawała się wilgoć, która może skutkować pojawieniem się rdzy na powierzchni kociołka.

Czy warto kupić kociołek żeliwny na ognisko?

Kociołki żeliwne idealnie sprawdzają się na pojedyncze lub kilkudniowe wypady plenerowe w gronie rodziny czy znajomych. Kociołki węgierskie można stosować zarówno w lato jak i w zimowe czy jesienne wieczory. Dzięki nim zimowe wieczory nabierają nowego znaczenia, zebranie się w gronie bliskich przyjaciół, przy dźwiękach trzaskającego drewna i syczeniu gotującej się zawartości kociołka. Takie momenty to idealne chwile na tworzenie wspaniałych wspomnień dla siebie i przekazywanie tego rytuału dla przyszłych pokoleń. Czy warto? Odpowiedź jest prosta: wyobraź sobie aromatyczne gulasze, duszone warzywa i rozgrzewające zupy, które nabierają wyjątkowej głębi smaku. Wszystko wskazuje na to, że tak – warto! Ponadto jakość ich wykonania gwarantuje długie lata użytkowania przy jednoczesnym odpowiednim traktowaniu - utrzymaniu go w czystości czy regularnej konserwacji. 

Powiązane posty

Share this content

close

Lista życzeń